Sakta gå hem genom stan

Soligt, varmt, underbart.
Jag gick genom halva Paris, stortrivdes men önskade att jag hade haft med mig mina solbrillor.

Vid tre åkte jag till Svenska Kyrkan som hade stora infoträffen för alla nyanlända. Många ansikten man redan kände igen men jag antar att man fortfarande ses som "nyanländ". Fick en det tips men det mesta hade man redan hört...

Vid halvsex-tiden gick jag och Jessica vidare, hon skulle hem (hon bor rätt nära Les Halles) så jag bestämde mig för att följa med en bit. Vi gick längst Champs-Elysées, eller strosade snarare, glodde på folk och var helt enkelt tvugna att gå in på den enorma Luis Vuitton-butiken. Tänk om man hade varit rik alltså, det hade varit najs.

Kajsa var lite orolig över att jag skulle vara vältränad när jag kom hem. Don't worry baby, I wont. Idag åt jag; fet youghurt (det är det enda som finns) och en liten muffin till frukost. Och en banan. Sedan köpte jag en crêpe med choklad, kaffe, en kanelbulle, en sockerkaksbit, en mcflurry (dom är så jävla mycket godare här och man har massor att välja mellan även om det kostar 10 kronor mer...), ett hekto godis, middag och en söt youghurt. Det kommer regna hela nästa vecka så jag kommer inte kunna varken promenera eller springa, haha.


Lets get out of here

När jag gick ner från mitt rum nu i morse möttes jag av piñatas, bakelser och små tyllrosetter över hela lägenheten. Det vankas alltså kalas, alldeles snart.

Mahé verkade i alla fall vara nöjd med presenten (10 badkulor i olika färger/dofter för 5E), bra.

Nej, nu ska jag göra mig iordning och fly fältet, orkar inte med femton skrikande ungar i rosa prinsessklänningar... Näe. Finns säkert saker att göra...

Do you want to go to the seaside?


Denna fantastiska låt kom upp på mon Ipod idag. Vet inte varför men plötsligt började det sticka sådär obehagligt i näsan, och så kom tårarna. De bara forstade fram. Jag saknar er så otroligt mycket. Tänker på er hela tiden. <3

... och så var jag tvungen att ut och springa idag igen för att få ur mig lite smärta. Sprang längre än förra gången.

309 days in Paris

Nu har jag för första gången i mitt liv varit på bio helt själv. Och inte bara det; jag fick en hel rad för mig själv, en jättestor, mjuk biofotölj som jag halvt drunkade i och väldigt stor plats för benen framför. Såg filmen 2 days in Paris, helt underbar och varm film. Se den och ni förstår lite hur jag har det. Dessutom var filmen kanske 60% på franska men jag förstod! Jag förstod, jag förstod jag förstod! Jag kanske börjar komma någonvart i denna djungel av ord ändå.

Innan bion gick jag runt i kanske en halvtimme (var det tänkt från början alltså), gled runt, glodde lite... Plötsligt kommer det fram en kille och frågar efter närmaste Metro. Märkte att han inte var helfransk så jag frågade vart han kom ifrån. Det visade sig att han hette Brent och kom från San Fransisco och hade bott här i tre månader. Slutade med att vi stod och pratade språk och politik alldeles för länge så jag höll på att missa bion... Men det är så det funkar många gånger här, en liten fråga resulterar gärna i ett helt samtal.

Nu mår jag illa efter all cola (och nej, tyvärr kunde jag inte bräcka dig i colastorleken från Simpsonsfilmen, lika bra det kanske) så nu ska jag lägga mig ner och läsa lite. PUSS

Det regnar.

Skulle ha träffats massa tjejer idag framför Notre Dame. En efter en droppade av, hade skola, bankmöten och var sjuka, så det slutade med att jag blev själv. En förändring hos mig som jag märkt är att jag inte blir besviken längre som jag så lätt blev förut, i mitt "svenska" liv. Nej, jag bara ryckte på axlarna och smög in i den turisttäta och rökelsefyllda kyrkan, promenderade vidare ner i Latinkvarteren och bara glodde och njöt.

Fast det börjar bli kallt nu. Höst. Ungefär som det var när jag lämnade Sverige. Och mamma kommer inte med mina jackor förrän om en månad. Jag måste ha en höstjacka här. Och hela min resterande lön gick åt till att betala skolan idag. Fan.

Språket börjar funka lite bättre, jag gör mig förstådd oftare nu än förut. Gick in på Paris svar på typ Coop forum och frågade efter något för Mahe att ha i badet eftersom hon fyller år på söndag och att jag hade tänkt det som present (tack Maria för tipset!). Visst, de hade inte så mycket men jag fick tips att åka till ett parfymeri på Place de Italie. Och jag förstod allt hon sa och hon fattade ju i alla fall min önskan. Lite bra kändes det faktiskt.

Och nu har jag gjort ännu en revolutionerande sak; jag fick gratis biobiljett av Cecile som ska användas innan söndag och jag fick infallet att jag ska gå själv. Jag ser verkligen fram emot det. Jag är inte rädd att vara ensam längre, jag kan njuta av det så länge jag får välja det själv. Så tänk på mig imorgon kväll strax innan 22 när jag sitter i en mjuk biofotölj och en kall cola, fy fan vad skönt det ska bli.

Ensam är stark.

Ännu en jävla skitonsdag.

Jag är så trött att jag skulle kunna ramla av pinn.
Onsdagar tar död på mig. Skrik, bråk, gnäll, tjat.
Och tiden går så otroligt långsamt.
Mahé har en ny favoritlåt som vi lyssnade på idag runt tjugo gånger. Tio av dem var på raken. Jag blev tokig. "Neeej, inte en gång till" trodde jag att jag sa. Kom på sen att jag måste ha sagt "Neej, inte ännu!"
Inte konstigt att hon inte fattade vad jag sa och fortsatte lyssna, om och om igen.

Jag är TRÖTT på att bli missförstådd hela tiden. Och nu inte bara här, de där hemma kör gärna på "nej jag förstår inte vad du menar/säger/håller på med". SNÄLLA, jag ber er, försök förstå. Jag har nog med missförstånd och frustrationer här.

Som sagt; jag är för trött. Nu har familjen gäster och jag åt innan de kom. Orkade inte.
Men en positiv sak; gästerna var flotta, långa, vackra, smala, luktade parfym och rakvatten och hade kostym och snäv kjol. Jag kom nerrusande, sa "Bon soir", gav dem varsin kindpuss (det ska vara TVÅ nu tydligen, fråga inte varför), sa enchanté och sprang ner och borstade tänderna. Så något gjorde jag. Även om mannen försökte verka världsvan och skulle ta i hand pussade jag honom ändå. Av bara farten.

Nej, men sova får jag inte göra. Jag ska plugga. Skriva en hel uppsats på franska om invandringen i Sverige tills imorgon. Känns ju sådär lagom kul, huvudet spränger och ögonen hänger.
Men det är väl bara att bita ihop.

Sätt på discorytmen och tänk på mig.

Idag fick jag en blomsterbomb på posten.
En underbart doftande alldeles perfekt, fin och kärleksfull blomsterbomb.
Jag satt vid med barnen och åt lunch när Bernard slängde den framför mig.
Där satt jag, helt i min egna lilla värld av blommor, och läste. Jag var helt för mig själv.
Att "Tes mains sur la table S'IL TU PLAIT!!" och "MANGE!!" skreks precis vid mitt öra rörde mig inte ett dugg. Jag hörde det inte ens.

Jag på mina moln.

Efter lite brottandes och skrik i hallen lyckades jag få iväg ungarna tillbaka till skolan och gick sedan målmedvetet med min mammas gymnastikskor på fötterna till Bois de Vincenne. Jag gick och gick och gick, i nästan en timme. Sedan, av någon anledning, började jag springa. Jag sprang (eller nja, joggade, men det är mig vi pratar om här) i en halvtimme. Kanske för att jag är arg, ledsen och frustrerad. Undantryckta känslor. Jag har ju ingen att prata med. Så jag sprang bort dem.

Imorgon är en sådan där lång onsdag och jag kommer ha träningsvärk.


Pas grave! (del två)

Träffade Jessica, Elin, Andrea och Emelie utanför Centre George Pompidou efter skolan. Vilken byggnad! Helt fantastiskt, ett hus som det skulle aldrig kunna byggas i Sverige, vi är alldeles för fega.


Vi gick vidare till Le Marais och hamnade i hjärtat av de gamla judekvarteren. Män som jäktade gatan fram med såndär het hög svart hatt och långt brunt skägg och trånga gator. Vi köpte falafel, bara för att. Det var obeskrivligt gott. Tänk er varm falafel, tokfärskt bröd fylld med röror, grönsaker (jag menar, bara en sån sak som grillad aubergine, åh)... Helt klart värt 4,5 E.


Sedan tillbaka hem, känner att det blir lättare och lättare med barnen och jag har börjat vänja mig vid att vi äter vid halv nio utan att dippa totalt. Har pratat massor med Cecile om allt möjligt senaste dagarna, det känns bra, jag känner mig än mer välkommen även om vi pratar på engelska och jag inte lär mig ett skit av det; jag kommer ju familjen närmare.


Nu är jag trött, tänkte försöka sova tidigare än vanligt och vara duktigt flicka för en gång skull så... Godnatt pluttpruttar!


Pas grave...? (del ett)

Dagen började jag att en tjej från min klass knackade mig på axeln och sa (på svenska!):

-         Jo.. jag såg att du hade ett svenskt-franskt lexikon. Jag kommer från Finland och läste svenska för väldigt längesedan.

Jag blev verkligen jätteglad. Visserligen fortsatte vi vår konversation på svenska/franska/engelska (eftersom hon inte minns så mycket svenska, men OJ så glad jag blev! Trevlig var hon också).

Sedan störtar danskan in med två stora tårtor. Hon fyllde 20 idag och bjöd hela klassen. Jag blev så rörd att jag nästan började tjura. Så satt vi där och sjöng "Bonne anniversaire" och pratade astrologi. Jag gillar min klass.


På väg från skolan blev jag stoppad av en kvinna, 50+.

-         Fröken, skulle du vilja gå och äta lunch på restaurangen här borta?

Jag trodde självklart att det var ett reklamerbjudande så jag avböjde kanske lite väl abrupt. Insåg efter någon sekund att hon inte jobbade; hon hade inga flyers eller nämnde inget speciellt namn. Nej, hon bjöd mig på lunch. Herregud.

-         Ah, pas grave... Vous êtes très belle, Mademoiselle! (Äh, det gör inget, ni är väldigt vacker, fröken !

Det enda jag kunde klämma ur mig var ett "eeeuuh merci" samtidigt som jag fort avlägsnade mig därifrån med ett garv inklämt långt ner i magen. Skrattade högt när jag kom ner i metron och verkligen insåg vad som hänt.

Frankrike... kommer jag någonsin att vänja mig?


Daddy and I

image10

Snyggare går inte att hitta. Sådetså.

Well, I dont feel BITTER

Nej, inte nu lägre. Jag vet inte vad som har hänt men efter snart 2 års bitterhet har det långsamt börja släppa. Jag vill inte längre ställa mig och kasta hundbajs på ett sött par som lyckligt går och håller varandra i handen.
Jag klarar det. Bra.

Som idag; mitt emot mig på metron satt ett par, de var kanske bara 15. De verkade jättetrötta båda två och efter ett tag somnade tjejen mot killens axel. Han väckte henne med en försiktig puss innan de skulle gå av. Jag blev bara jätteglad. Hade det här varit för några månader sedan hade jag (ja, på riktigt) vänt mig om och gjort fula grimarser av äckel. Låter sjukt, men det var befriande på något sätt. Nu känns det istället befriande att kunna le åt dem som verkar lyckliga och nästan känna sig lite lycklig själv.

Vad är det som har hänt, egentligen? Håller jag på att bli en lugn och harmonisk vuxen istället för en sur och revolutionerande tonåring?
Ingen som vet, ingen som vet...

Mahé's anniversaire

Igår var jag så otroligt trött. Orkade i princip ingenting, efter att jag kommit hem från Daniela vid runt två gick jag och la mig i min säng och vägrade gå upp.
Lät bli att gå ut sen, var hemma, käkade en jättegod middag med hela familjen plus Ceciles lillebror och hans fru (som jag som vanligt inte minns namnet på, varför måste alla ha så komplicerade namn?!).
Sen gick jag upp i min bastu igen. Somnade vid halv tolv och vaknade tolv timmar senare. Antar att det behövdes.

Och nu till en helt annan sak; Mahé fyller sju år om exakt en vecka. Och nu är frågan: vad ger man en tjej som verkligen har allting och vars mamma inte tycker om att hon äter/får godis? Tipsa!!

run run run

Fredag kväll. Åkte in till city och träffade Daniela, Annica och Marielle.
Daniela har jag träffat genom svenska kyrkan här, Marielle är en avlägsen släkting. Typ bonussyssling genom Camilla. Eller nåt. Vet inte så noga.

Vi hade i alla fall väldigt trevligt, satte oss först på en uteservering och drack ett glas "wine for women". Nej alltså vaddå vem har sagt att Frankrike är ett sexistiskt land?!  Blev serverad av en fransman med långt brunt hår och vit uppknäppt skjorta med långt brunt hår på bröstet. Precis sådär som det ska vara, haha.
Sedan vidare till en Engelsk pub med massa folk och hög ljudvolym. Jag beställde in ett riktigt mörkt öl, bara för att. Skittrevlig och lugn kväll helt enkelt.

Fick sova hos Daniela. Hon bor i en jättesöt studio mitt i Montmartre. Somnade kanske vid tre och sov ändå till elva. Daniela bjöd mig på frukost (åh, mörkt rostbröd!) och sen satt vi och slöglodde på knäppa, franska frågeprogram. Åkte hem strax efter ett. Sådär underbart skitmysigt vardagslyxigt som man egentligen inte kan göra när man bor hos en familj som jag gör.

Har ändå tagit mig rätten att, efter att ha fixat lunch, diskat undan lite och tvättat lite av mina stinkande kläder, suttit framför datorn och kollat svenska program på svt.se. Känns underbart, kommer bli ett tv-freak när jag kommer tillbaka till Sverige, jag varnar er...

image9

Consolation prizes

Idag var det torsdag, eftersom igår var onsdag.
Jag har räknat ut att jag ska bo i Paris i ca 304 dagar. Idag har det gått 20 dagar. Jag kommer klara det.

Jag är fortfarande trött. Vill helst av allt bara ligga ner. Efter skolan gick jag till min park; Bois de Vincennes och låg och läste Håkan Nesser. Solen sken, det var kanske 25 grader. Trots att ni trängde igenom min sköld jag försöker bygga upp mest hela tiden klarade jag det bra utan att känna att det rev i hjärtat alldeles för mycket. Dök djupt ner i boken, i musiken, försökte rensa alla tankar och minnen. Är nog det jag måste göra här. Andas; stänga av, annars gör det för ont. Ni är för långt bort.

Nä okej då jag har flera.

image8
Här Kajsa. Så att du inte ska bli ledsen. Ni är mina gudinnor med. (Och jo, jag har flera, kan bara inte räkna upp alla, galenpannor!) Den här bilden äger allt och alla. Beskriver de här brudarna så otroligt bra, haha.

Jag saknar er, era jävla puckon.

Min gudinna


Det här är min förebild. Min hjälte och gudinna. Hon föjer med mig i min ipod över hela Paris.
Har fått höra några gånger att jag liknar henne. På det här klippet kan nästan till och med jag se det.
Åh, hon är så underbar. Obeskrivlig. Och hon gillar Paris.

Lång onsdag - igen.

Trött trött trött.
Onsdagar tar på mina krafter. Och barnen har börjat bråka med varandra. Som fan.
Grejen är att jag egentligen ska gå till Cécile och berätta om de är jävliga, men jag har undvikit det eftersom just nu orkar jag inte med ännu en utskällning. Har ingen lust att så och titta på och se arg ut medan hon står och skriker åt ungarna. Men eftersom Bernard var hemma idag och hörde hur de höll på sa han det till Cécile. Hon blev fly förbannad. Nu kommer hon tro att allt blir bra (eftersom hon har en sådan enorm auktoritet är de änglar i hennes närhet), men så fort hon drar till jobbet blir de detsamma igen.
Men vi får väl se imorgon antar jag.

Pappa ringde idag. Jag blev så glad så glad. Det gjorde verkligen min dag. Svävade på moln ett bra tag efteråt.

Nu när jag loggar in på msn hoppas jag få prata med någon. Få ur mig lite tankar, frustration, byta ord med någon.
Men ingen speciell är inne (du vet vem du är). Skit.

Im gonna sing a song with all of my friends...

Ja ni. Jag har börjat sjunga i kör. I svenska kyrkan. Jag känner mig så präktig att jag spricker.
Och jag älskar det.

Det är massa stämmor hit och dit och alla vet precis vad de ska göra utom jag, men det går, och jag har börjat komma underfund med noterna och så redan. Det är kul, det är riktigt kul. Och seriöst. Vi ska få sjunga i Printemps-varuhuset ett par gånger vid Lucia och dessutom ska vi sjunga i högmässan ett par gånger och någon gång åker vi till Lille och sjunger där. Så hey world, here i come!

I think I like today. I think it's good.

Sov nästan hela dan idag.

Eller inte hela dan, jag släpade iväg mig till skolan i morse med svullen hals och trassligt hår (orkade inte ens borsta håret i morse). Där satt jag i två timmar och stirrade in i väggen och fattade inte vad de andra sa.


Tog mig sedan hem, somnade på Metron, lyckades vakna innan min station, la mig på sängen och totaldäckade. Bernard var hemma hela dagen så han knackade försiktigt på min dörr och sa att han hade lagat lunch till mig. Han verkade lite orolig och ville ge mig en aspirin. Jag har en väldigt bra familj här, tackar för det.
Så där satt vi och myskonverserade. Jag försökte med franskan och det gick rätt bra. Gick och lade mig igen.


Hämtade barnen klockan halv fem. Allt gick bra, behövde inte ens laga middag till barnen, det tog Bernard hand om. Jag gillar min familj. I'm lucky.

Hoppas bara jag mår bättre imorgon.


Everyone gets a star


Ja, såhär hade jag det alltså igårkväll, sjukt mysigt.

Men som jagsäger i videon; alla, alla fransmän som festar röker på. Verkligen alla. Och för dem är det lika självklart som det är för oss att kunna ta en bira. Rätt konstigt. Och läskigt egentligen.

Hey modern days, here we come (but our feet are swollen)

Efter min aggressiva attack av hemlängtan åkte jag in till stan med Daniela. Vi skulle egentligen ha besökt franska tv-huset (eftersom det var öppet) men kön var på två timmar så vi åkte in till Montmartre och fikade istället. Det gjorde gott för mitt såriga jag.

Sedan hem för att slänga i mig något att äta och ut igen. Vi skulle ses ett par stycken vid Notre Dame. (Video på det kommer förhoppningsvis senare). Under kvällen fick vi uppleva dans vid Seine (massa folk som samlades och dansade t.ex. bugg, foxtrot eller folkdans), glada fransmän som vill visa oss Paris (kom på att en av dem var en kopia av Jamie Cullum, vi fick hans nummer, haha!), kiss i en buske i centrala Paris (Mariatorget, släng dig i väggen), svenska snapsvisor och mycket mer.


Jag fick sova hos Jessica med Elin och Emelie, det var jättemysigt. Jessica bor i en söt studio nära Les Halles så i morse gick vi ner och köpte en nybakt baguette och lite yoghurt och satte oss vid parken vid Les Halles och lapade sol. Det var underbart.


Det var stekhett ute idag, vi låg och solade vid Tuileriesträdgården och sedan vidare på picknick i Parc Monceau med au pairerna i Svenska Kyrkan. Träffade Sofia där som nu bodde i familjen jag hade lite kontakt med innan jag träffade min familj. Världen är bra liten.


Lost in Translation

Nej, nu är jag trött på det här.
Jag är trött på att missförstå och att alltid bli missförstådd. Att inte kunna uttrycka vad jag vill. Att tro någon säger något som jag svarar på men att de egentligen menar något annat så att de tror att jag är helt fläng i huvudet.

Jag är trött, har ont i ryggen och nacken.
Jag har skitigt hår.
Jag har mensvärk.
Jag håller på att bli sjuk så min hals är helt svullen.

Jag vill bara ha någon som pysslar om mig, lägger sig bredvid mig och håller om mig och säger att allt ska bli bra. Men ingen gör det.
Jag vill hem.

Friday night.

Det är fredag kväll och jag har något att göra. :D
Ska in till Champs Elysées och kolla på bio med Daniela som jag träffat genom svenska kyrkan här i Paris.
So long fuckers! (and nonfuckers too, like Kajsa, hihi)

I know a girl with the golden touch

Jag blir tokig.
Det jag saknar mest (mer än odubbade tv-serier, svensk pizza och att kunna fisa högt) är mänsklig beröring.
Bara en lätt strykning över kinden. En klapp på handryggen. Vad som helst.

Jag saknar att ha någon att skeda med. Det är det bästa som finns. Att bara ligga där, glo på TV, stirra in i en vägg, vad som helst. Bara man har någon man tycker väldigt mycket om väldigt nära.

Så snälla, kom hit och skeda lite med mig. Jag behöver det.
Verkligen.

I try but you see it's hard to explain

Skola idag. Vi pratade om våra hemländers konflikter och problem. Jag sa ingenting på hela lektionen.
Som ni kanske förstår.
Eller gör ni det? Inser ni vilken bubbla vi lever i i Sverige? Skyddat och tryggt. Allt i sin ordning. Vi lever så isolerat att vi har mage att klaga över att vi inte har hunnit läsa ut den och den boken till den lektionen och OJ vad synd det är om mig. Eller "hallååå kan någon hjälpa mig med min outfit idag jag får panik!". Vet ni vad? Det gör inte ett piss. Ni har ett liv, ett hem, en familj som lever och förhoppningsvis några som älskar er.
I min klass har jag folk från Sydkorea, Turkiet, Irak, Kina m.m. Länder med problem och verkligheter man har svårt att leva sig in i och förstå. Men som ändå finns där. Som existerar.

Jag har långsamt fått hål på min lilla bubbla och det är omvälvande och gör rätt ont men ack så nyttigt.
Så prova ni med, det behövs.


En trött onsdag.



Ja, såhär bor alltså jag. Jag trivs, borsett från att min toalett är inne i matförrådet precis innanför köket, utan handfat eller nånting, och tanken är tydligen att man ska sitta där inne samtidigt som man läser på baksidan av flingpaketet. Bra tänkt.

Jag vet att ni undrar lite om familjen. Här kommer lite info:
Cecile är mamman och familjens "överhuvud". Hon är jättetrevlig och väldigt öppen, men kan brusa upp på noll sekunder. Är precis som alla andra mammor här; extremt sträng och hård, men samtidigt bland de mest kärleksfulla mödrar jag träffat. Pappan är en tystlåten men väldigt snäll person som vill alla väl. Han gör allt för att försöka prata engelska med mig trots att jag försökt få honom att förstå att jag fattar bättre när han pratar franska. Cecile har sagt flera gånger: "Men lägg av att prata med Hanna som om hon var seg, hon kommer tro att du är dum i huvudet och säga det till alla hon känner". Haha.
Pappan har även en 18åring som bor här. Han har aldrig sagt något till mig och sitter mest framför datorn och muttrar, haha. Dottern på 6 år är väldigt busig men är väl som alla andra 6åringar. Har massa roliga tankar. Fick precis en godnattpuss av henne. Åh, det behövdes verkligen.
Killen är 9 år och har hur mycket energi som helst. Just idag var han ovanligt jobbig, vet inte varför. Kanske extra jobbigt eftersom det var onsdag idag (heldag för mig).

Men annars har dagen gått förhållandevis bra trots att jag jobbat i 10 timmar i sträck. Har börjat bli extremt trött, hoppas jag inte blivit smittad av de andra snorstinna här i familjen...

L'école

Ja, om skolan då. Kära vänner, var glada att ni bor i Sverige. Det är askämpigt och sjukt tempo men alla utom jag (som är enda svensken där) verkar vara vana vid den takten. Visst, det är rätt kul, men frågan är om jag pallar det i ett helt år. Visserligen är jag kanske inte sämst i klassen direkt men får jag en fråga fattar jag ingenting och ser mest dum ut. Kan väl vara befriande det med antar jag...
Men har förstått att det är mycket "bättre" än på Sorbonne. Där är det strikt och man ska i princip stå bredvid stolen när läraren kommer in i klassrummet (ja, som i Madicken...) Läraren ska man nia (som vi slipper, tack och lov) och säger man fel på en fråga får man skämmas.

Killen jag träffade igår från Turkiet är rätt ball. Han är politisk flykting och har bott i Paris sedan två år. Han är väldigt liberal och galet intresserad av andra kulturer och människor och språk. Idag satt han och läste svenska ur mitt svensk-franska lexikon, haha. Fick hans I-pod, ska få lite turkisk musik och han är jätteintresserad av att få svensk musik från mig. Ska bli rätt kul faktiskt.

Ikväll ska jag gå med i kyrkokören. Eller hoppas jag kommer med i alla fall. Egenligen ska man väl anmäla sig men jag hoppas jag får plats ändå. En sak jag fick reda på i söndags av auparirena här var att ALLA går upp minst 6-9 kilo när de varit här. Förvånar mig inte ett dugg, har redan börjat bli en rejäl sockerpundare.
(Jag förväntar mig raska promenader klockan sju innan frukost  när jag flyttar tillbaka till Sverige, Johan! :P)

Say Hello To The Angels

Första skoldagen idag.
För första gången känner jag att jag verkligen måste kämpa för att hålla samma nivå som de andra i klassen, och det är faktiskt ganska kul. Skitsvårt, rent utsagt med ett rasande tempo, antar att det bli rätt mycket extra plugg hemma men det är nödvändigt med tanke på att jag faktiskt bor i ett fransktalande land.

Kursen hade redan startat för de andra i klassen (vi var kanske 15 stycken) så de verkade känna varandra litegrann. En tjej från Danmark och en kille från Turkiet följde jag med till ett café efter lektionen. Vi satt och diskuterade kulturer och skillnader länder emellan på franska! Det var väldigt trevligt och en enorm boost för självförtroendet, jag klarade det faktiskt!

Nu har husets diva, surpuppa och latmask katten Vanille lagt sig i mitt knä och tokspinner. Det är lustigt, har aldrig sett henne tytt sig till någon i huset innan, sitter mest uppe på soffan och tjurar. Så ytterligare en kompis har jag skaffat mig här, hihi.


Söndag.

Nu är livet gott att leva. Äntligen.
Åkte till Svenska Kyrkan utan några större förväntningar. Stannade där i två och en halv timme och bara pratade och pratade. Det var så skönt. Åkte vidare med ett gäng till Eiffeltornet och satt i gräset och bara myste. Har fått massa nummer nu så nu lär jag inte vara ensam ofrivilligt på ett tag.

Efter att ha fått höra historier av de andra aupairtjejerna är jag enormt tacksam för att få bo i min familj. Mitt arbete är jätteenkelt och familjen är helt underbar och förstående. Ungarna är helt fantastiska. Nej, jag ska inte klaga mer på ett bra tag, jag har det så otroligt bra och jag är enormt lyckligt lottad.
Nej, tack för att jag slipper övertid, småungar och olyckliga/halvt apatiska barn. Tack, tack, tack.

En annan sak som vi kom fram till var att det var många som hade träffat någon bara några veckor innan de åkte iväg, trots att de innan det hade varit singlar väldigt länge. Kan någon förklara hur det kan komma sig?
Konstigt, tycker jag. Och eftersom det var så många som varit med om samma sak kan det väl inte vara ett lustigt sammanträffande?

J'aime SEPHORA

Underbara, underbara Sephora. Och de finns överallt här i Paris.
Massa must-haves grejer till överkomliga priser. Jag vill äga hela affären.

Köpte en lotion där idag för bara 5.90E som Baba skulle ha dödat för att få tag på. Man vill typ äta upp sig själv när man använt den. Luktar hallonkola och jag är kär.
Sedan älskar jag pyjamaserna på Etam. Mitt ha-begär är uppe till bristningsgränsen.

TACK mamma för det fina brevet jag fick! Tack! Blev så glad att Cecile trodde att jag grät. Hm. Nej, men glad blev jag.

Och sedan en till sak; kan någon förklara för mig varför jag inte kan ladda upp några bilder?

Alone in Paris

Idag har jag fanimej gjort Paris.
Gick längst hela Rue de Rivoli, kollade på Georges de Pompidou (eller nu det nu stavas), förbi Hotel de Ville, in i Les Halles, gick runt utanför Les Halles, gick längst Seine, såg Notre Dame, gick dit mamma och jag bodde för drygt två år sedan (ja mamma, det såg likadant ut fortfarande, det kändes lite skumt).
Gick runt lite i Latinkvarteren.

Paris är verkligen underbart. Men akta er för cenrum på lördagar. (Nu Elisabeth förstår jag hur du har det. "Jävla turister, ni är bara i vägen, ÅK HEM!).
Hann även med en del shopping. Lovade Lisa att lägga ut bilder så fort jag köpt något. Så får väl göra det. Sen köpte jag även en flaska vatten och två persikor men de tog slut innan jag hann fota dem, är det ok eller?
Appropå det var min kamera död idag. Var så mycket jag hade velat fota och visa upp. Men det får bli till en annan gång.

Det är nu ensamheten sätter in. Hoppas jag får någon att prata med imorgon i Svenska kyrkan. För en lördagkväll ensam framför datorn och en middag ensam i ett tyst och mörkt kök är kanske inte att sträva efter.

Still no nights in Goodville

Nej, vad klagar jag på?
Visserligen saknar jag både språk, vardag och vänner men jag bor i världens vackraste stad och jag har en massa tid för mig själv. Tid som jag aldrig fått ha annars. Tid att använda till att tänka på allt och ingenting. Tid för bara mig själv.

Imorse gick jag ut till marknaden som finns på gatan bredvid vår. Så mycket lukter, ljud, saker att se. Där fanns stånd med färsk fisk, frukter, skor, vackra överkast, oliver, olika sorters ägg, sjalar, kött, you name it. Hela gatan var full så där kunde jag spendera hela förmiddagen.


Lunchen gick bra och barnen börjar lyssna på mig nu när jag pratar franska med dem.

Sedan gick jag på promenad till Bastille. Ovanför av. Daumesnil där jag bor finns som en hög "bro" där tågen förr gick som man gjort om till ett promenadstråt full av blommor och planteringar. Så vackert. Och idag var det 24 grader i skuggan så det var underbart att gå där bland alla rosor. (Vill ni veta mer om det klickar ni HÄR. haha, underbart). Sedan tillbaka hem och vidare till Bois de Vincennes igen där jag bara satt och njöt av solen och av att finnas till.

Nu är det helg. Jag har ingen att spendera den med men det gör ingenting.
Jag har ju mig själv att umgås med.

Paris je t'aime

Franskan börjar gå bättre nu. Jag börjar äntligen förstå vad folk säger till mig, även om de ofta måste repetera.
Prata kan jag fortfarande inte. Såfort jag försöker med något blir det; je... öh. je.... eheh... non.
Men  jag försöker.

Jag längtar verkligen efter en vardag. Just nu är allt så nytt och annorlunda att jag går runt med en lätt klump i magen av osäkerhet hela tiden. Jag vet inte hur jag ska stå, prata, hälsa, duka bordet, you name it.
På söndag ska jag på svenskträff i svenska kyrkan. Förhoppningsvis lär man känna någon då. För just nu är jag så ensam.
På måndag börjar skolan. Då kanske jag äntligen får igång språket. För det här börjar bli rätt frustrerande.


Svenska kyrkan i Paris

Jag har hittat ytterligare ett andningshål i Paris.
Tro det eller ej; Svenska kyrkan.
Jag åkte dit och gick först in i själva kyrkan. Det var helt tyst. Jag bara satt och satt och satt. Det var så skönt.



Sedan gick jag in i själva lokalen. Stället var fullt av små ungar och mammor som pratade skånska, göteborgska och stockholmska. Det var sångstund. På svenska. Åh.

På stället jobbade en kille som heter Jimmy. Han bjöd mig på svenskt kaffe med mjölk och kanelbulle. Vi satt och fikade och pratade svenska. Underbart, underbart. Jag skulle kunna bli religös bara för att.


I väntan på le Métro

Glömde säga TACK!
För de fina mailen ni skickar.
Och de fina kommentarer jag får.
Det betyder så obeskrivligt mycket.
Fortsätt, jag behöver det verkligen.




image2

I väntan på metron; Mamaya (farmor till Léos bästis Pablo), Pablo, Léo ("min" pojke), Pablos kompis och Mahé.
Klicka på bilden så blir den större.

Onsdag

Onsdag betyder ledig dag för franska barn. Betyder hel dag för svenska mig. Betyder alltså en hel del jobb.
Förmiddagen var bara bråk för barnens del. Det hade varit en sak om de hade bråkat med mig men bråkar de med varandra som de gör nu är det gånger två man ska försöka lirka och lura med. Det är svårt.
Har även insett att de inte lyssnar på mig för att de faktiskt inte fattar vad jag säger. För Cecile är det viktigt att jag pratar engelska med barnen men så fort jag ens försöker med franskan så lyssnar de på mig med en gång. Förmodligen kommer jag snacka franska med dem i smyg när Cecile inte är med så att de gör som jag säger, för dagen var verkligen jobbig.

På eftermiddagen gick vi på en utställning om Rock'n'roll och Elvis (yeah, baby!). Efter det åkte vi tillbaka hem. Eftersom jag hade insett att det var franska som gällde för deras del blev de mycket lydigare.

Fransmän tittar gärna. Nej, de glor. Mycket. Visserligen är det bra för det ger mig tillfälle att glo jag med men det kan vara jobbigt. Trots att jag har två skrikande ungar på var arm och ful i håret och osminkad glor de. Värre var att jag skulle äta en banan till mellis i Metron på väg hem från utställningen. Icke att rekommendera. Försökte se lätt retarderad ut och äta min banan så osnyggt som möjligt så att de inte skulle få några idéer.
Men.... Det är ju Paris. Vad hade jag väntat mig?

Bois des Vincennes



Jag har hittade en jättevacker park (Bois des Vincennes) bara en kvart här ifrån.
Solen sken och trafiken mullrade avlägset.
Att komma dit var som att dra en lättnadens suck.
Man hörde hur vinden susade i träden och fåglar som kvittrade.
Hörde hur gruset knastrade under fötterna på de som gick förbi;
saker som annars blir överröstat av allt liv i Paris.

Livet var underbart och jag kunde andas.


Trött? Trött.

Dagen var lång.
Började med att jag gick ut på promenad; fortsättning om det kommer upp snart.
Sedan var det iväg till skolan och hämtade barnen för att ge dem lunch. Och nu jävlar har de börjat testa mig. Hela tiden. Men tänker jag efter så är de inte värre en vanliga svenska barn, springer, skriker, bråkar med varandra, retas... Men här är det annorlunda. Där ska barn vara som vuxna fast små. Och just nu är de barn. Men jag står ut än så länge. Så länge jag står ut kommer de till slut ge med sig och bli som de är med sin mamma.

Ja. Lunchen då. Bestod av korv, ärter och små kokta morötter. (Nej, ingen potatis eller pasta här inte; man äter typ inget till kött förutom grönsaker, och pasta äter man enbart med smör och salt).

Sedan med barnen tillbaka till skolan.
Jag har hittat svenska kyrkan på nätet så jag tänkte åka dit medans barnen var i skolan. Problemet var att det visade sig ligga på andra sidan stan så det tog mig 50 min att åka dit. Så det var bara att leta reda på stället halvt i panik och precis då jag hittat stället var det bara att åka tillbaka hem för att hämta barnen.

Väl hemma gjorde jag väl allt fel känns det som. Men kan ju skylla på att jag är nybörjare och att jag inte förstått allt vad Cécile sagt och dessutom har hon inte sagt allt. Hon verkade inte arg i alla fall utan bara konstaterade att barnen skulle ha badat tidigare och att de inte får se på TV innan de ätit middag osv. Tack och lov annars hade jag börjat gråta. Som jag visserligen nästan gjorde men ändå....

Men Paris är i alla fall vackert. Och jag saknar alla så fruktansvärt. Åh. Kom hit. Nu.


Måndag

Första arbetsdagen avklarad.
Det var inte så farligt som jag trodde. Visserligen fick jag stor hjälp av Cécile som var ledig idag men ändå.
Ungarna är helt underbara. Man behöver inte ett språk för att förstå varandra.
Fast jag börjar fatta. Mahé (6 år) brukar prata om allt och inget, typ om en hund hon träffade en gång eller om en karusell som finns på den och den gatan. Léo (9 år) gillar att väldigt upphetsat (och därför extremt fort) förklara saker han kan och tänker på.
De lyssnar på mig. Alla andra au-pairer har tydligen haft jättejobbigt i början för ungarna har testat dem genom att vara ett pain in the ass. Men inte med mig. Antar att jag har pondus inbyggt i mig, haha.

Nu börjar Cécile prata enbart franska med mig. Och jag börjar lite försiktigt försöka mig på lite då och då. Problemet är bara att det är nu jag får all tokviktig information om allt och jag fattar absolut inte allt av vad hon säger. Trots att jag frågat samma sak tre gånger är jag inte säker på vad och hur jag ska göra saker. Och frågar jag en gång till ses jag som dum i huvet. Herregud, jag vet inte hur jag ska göra.

Om man jämför med Sverige är man så extremt mycket strängare här. Saker man inte ens skulle tänka på att barn gör i Sverige blir man galet förbannad på som förälder här i Frankrike. Tack och lov att Exbrayats inte slår sina ungar i alla fall; då skulle jag aldrig stå ut.

Dag 2

2 september 22.00

Det är varmt och vackert här. Jag förstår fortfarande inte att jag bor här; när jag går ut och går får jag en känsla i magen inte alls olik känslan av nyförälskelse.

 

Bortsett från kindpussarna och mitt borttappade språk var dagen väldigt bra.

 

Var ute på promenad i kvarteren runt omkring här och det är så vackert, livligt och exotiskt att man tappar andan. Undrar om jag någonsin kommer att vänja mig vid det.

 

På kvällen gick vi till parken här intill på Bollywood-danskurs. Alla var där; rika, uteliggare, bäbisar och 80-åriga tanter som knappt kunde stå. Alla ville vara med. Alla dansade, skrattade. Sök på ?shava shava? på youtube lär ni hitta dansen som vi numer kan utantill.

            Jag var helt lycklig och tänkte bara att det här aldrig skulle ha hänt i Sverige om de inte var fulla, men då skulle de ändå inte kunna hänga med i dansstegen så det skulle inte funka i vilket fall.

 

Barnen verkar börja gilla mig. Husets diva och latmask katten Vanille med.

        Vi lekte en hel del idag. Trots att vi inte fattar så mycket av vad vi säger verkar det funka bra ändå. Om jag hade varit dem skulle jag ha gett upp för länge sedan, men de kämpar på och det är jag väldigt tacksam över.


Mat mat mat

2 september 10:08

Till frukost: en osötad yoghurt (jag fick rota länge i kylen innan jag hittade något i den stilen), en persikojuice som smakade som extremt söt öl och två små, söta kakor (madeleines). Snacka om att ställa om sina matvanor. Kanske jag vägrar att anpassa mig och går och köper knäckebröd istället.

 

Apropå matvanor så äter man väldigt små portioner och gärna bara en portion per måltid. Dricker gör man sällan till maten, i alla fall inte i den här familjen. Det tar man efter eller innan man äter. Efteråt är det alltid efterrätt som kan vara en söt fruktyoghurt eller en liten chokladmousse.

Jag kommer nog aldrig vänja mig.


Första dagen

1 september 20:41

Första dagen i Paris avklarad. Jag är så trött att jag knappt vet vad jag heter.

Dagen har varit lång; flyget gick 07:55 från Arlanda. Avskedet gjorde fruktansvärt ont. Tack för att ni fanns där för mig, det betyder obeskrivligt mycket.

 

Familjen här är underbar, jag känner mig som hemma redan. Till middag åt vi köttbullar som de hade varit och köpt på IKEA. Visserligen var de stekta med örter och till dem fick vi kokta morötter (med örter) och baguette, men ändå; det var köttbullar.

 

Största problemet är att jag inte förstår ett ord av vad de säger, och därför känner jag mig självklart som ett miffo. Tack och lov kan Cécile (mamman) en del engelska men ändå är det franska som gäller hemma och överallt annars.

Av någon anledning kan jag inte säga ett ord; allt jag har försökt med har hittills bara slutat med att antingen jag eller de jag pratat med gett upp. Men jag försöker ju.

Jag blir så fruktansvärt frustrerad över att jag bara sitter tyst. Handikappad. Det finns ju hundratals saker jag vill berätta, hela tiden. Ändå bara tyst, tyst, tyst.

 

Och sedan till det här kindpussandet, jag blir inte klok på det. Alla verkar ha olika regler. Vissa som inte ens vet vad jag heter ska man pussa två gånger på kinderna, andra som man har pratat med förut vill bara ge mig en puss och råkar man göra en till verkar de bli helt ställda. Sedan finns det de som man tydligen inte ska pussa alls; inte ens ta i hand.

Hur ska man kunna veta hur och när och varför? Det finns ingen jag kan fråga heller. Jag blir tokig.


RSS 2.0